Jedz awokado, będziesz zdrowszy. Owoc obniża poziom cholesterolu, ale nie sprawi, że schudniesz

Awokado jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Najnowsze badania wskazują, że regularne spożywanie tego owocu pomaga obniżyć poziom “złego” cholesterolu we krwi.
Awokado
Awokado

Awokado naturalnie występuje w tropikach Ameryki Środkowej i Południowej. Owoc o kształcie gruszki i charakterystycznej chropowatej skórce przez wielu jest uznawany za najzdrowszy na świecie. Teraz pięć uniwersytetów postanowiło przyjrzeć się cudownym właściwościom awokado. Okazało się, że jedzenie jednego owocu dziennie przez sześć miesięcy nie wpływało na ograniczenie tkanki tłuszczowej na brzuchu, ale doprowadziło do spadku poziomu frakcji “złego” cholesterolu (LDL) we krwi.

Awokado nie odchudzi, ale i tak warto je jeść

Wcześniejsze badania sugerowały związek między regularnym spożywaniem awokado a niższą masą ciała oraz wskaźnikiem BMI. Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania wykazali jednak, że awokado działa korzystnie na naszą dietę.

Prof. Penny Kris-Etherton z Penn State mówi:

Chociaż awokado nie miało wpływu na tłuszcz na brzuchu lub przyrost masy ciała, badanie nadal dostarcza dowodów na to, że awokado może być korzystnym dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety. Włączenie awokado dziennie w tym badaniu nie spowodowało przyrostu masy ciała, a także spowodowało niewielki spadek cholesterolu LDL, co jest wszystkimi ważnymi ustaleniami dla lepszego zdrowia.

Badania opublikowane w Journal of the American Heart Association zostały przeprowadzone wspólnie z Loma Linda University, Tufts University, UCLA i Wake Forest University. Wykazały one, że codzienne spożywanie awokado poprawiło ogólną jakość diety uczestników aż o osiem punktów w 100-stopniowej skali.

Kristina Petersen, adiunkt nauk żywieniowych z Texas Tech University dodaje:

Nasze wyniki sugerują, że jedzenie awokado dziennie może znacznie zwiększyć ogólną jakość diety. Jest to ważne, ponieważ wiemy, że wyższa jakość diety jest związana z niższym ryzykiem kilku chorób, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych nowotworów.

Przeprowadzony eksperyment trwał sześć miesięcy i wzięło w nim udział ponad 1000 osób z nadwagą lub otyłością. Połowa spożywała jedno awokado każdego dnia, a połowa nie jadła więcej niż dwa owoce miesięcznie. Pod koniec badania zmierzono poziom tkanki tłuszczowej na brzuchu i stopień stłuszczenia narządów przy pomocy MRI.

Prof. Joan Sabaté z Loma Linda University School of Public Health wyjaśnia:

Podczas gdy jedno awokado dziennie nie prowadziło do klinicznie istotnej poprawy w zakresie tłuszczu brzusznego i innych czynników ryzyka kardiometabolicznego, spożywanie jednego owocu dziennie nie powodowało przyrostu masy ciała. Jest to pozytywne, ponieważ spożywanie dodatkowych kalorii z awokado nie wpływa na masę ciała lub tłuszcz brzuszny, a nieznacznie obniża cholesterol LDL.

Naukowcy już zapowiedzieli, że będą kontynuować badania. W przyszłych eksperymentach będą chcieli ocenić, czy sposób jedzenia awokado ma znaczenie i przekłada się na poziom cholesterolu LDL.